Följ även klassens bokblogg på adressen:

www.bokblogg6a.blogspot.com

31 januari 2012

Information inför högstadiet

Idag har studie och yrkesvägledaren Eva-Karin Janke varit hos oss och informaterat om det språkval och slöjdval som ska göras inför 7:an. Eleverna fick med sig en blankett hem som ska vara infylld senast 13/2.

Eleverna kan välja mellan språken franska, spanska eller tyska. Det är även möligt för de elever som behöver mycket stöd i svenska eller engelska att avstå från att läsa ett nytt språk och istället läsa extra svenska eller extra engelska.

Eleverna ska välja om de vill ha textilslöjd eller träslöjd under 7:an.

Förutom Eva-Karin var även Sofia (musiklärare på högstadiet) och Joakim (idrottslärare på högstadiet) och informerade om en ny satsning på skolan. Norrevångsskolans ska starta en "Pulsakademi". Det innebär att elever som är intresserade av musik och hälsa kan söka till denna akademi. Det är första gången skolan gör denna typ av satsning och de elever som väljer att söka till akademin kommer att bli de första eleverna som får chansen. Är ditt barn intresserat av att söka sig till akademin tycker jag att det är viktigt att ni går på informationskvällen kring detta torsdagen den 1/3 kl. 19.00 i matsalen. För att läsa mer om "Pulsakademin" klicka här!

Stasningen med "Pulsakademin" kommer att innbära att en av klasserna i 7:an består enbart av elever från "Pulsakademin" och att Joakim och Sofia är klassförståndare för den klassen. De som inte söker sig till akademin kommer att gå i de övriga klasserna.

Undrar ni något kring detta kontakta högstadiet direkt eller mig så kan jag undersöka saken åt er.

30 januari 2012

Information, från rektor Thomas, till er föräldrar angående era barns luncher

Lunchrutiner, Bredablick Sedan en tid tillbaka har sexorna ätit på Bredablick, där en del av Norrevångskolans klasser varit inhysta tidigare. men extra viktigt i det här sammanhanget).
Under en tid som f.n. inte är helt säkerställd (men tills annat meddelas) kommer eleverna i 6 a resp. 6 b att ha lunch på Bredablick.
Personal från skolan resp. fritidshem följer eleverna dit och kommer också att äta med dem (har skett nu också men varierat lite vilken personal som varit med, före jul och efter).
Avståndet till Bredablick är något längre än till den stora matsalen. Samtidigt är köerna betydligt mindre på förstnämnda ställe. Enligt det jag själv varit med och kollat av så tar detta ut varandra, i runda slängar.
Det har framkommit en del synpunkter och det gäller bland annat kläder, skor och lukt i byggnaden. Avseende kläder så finns det möjlighet att hänga av sig direkt i anslutning till lokalen. Skor som tages av får man ställa åt sidan då det finns synskadade som kan snubbla på dessa (i sig inget speciellt med Bredablick för skor ska ju inte stå mitt i passager på andra håll heller
Det har vidare klagats på lukt i lokalen (vid entréer) och detta tycks märkas när det varit stängt i lokalerna länge. Det undersöks just nu av Service och Teknik.
Hälsningar
Thomas Berg
Rektor
Norrevångskolan F-6

Info om högstadiet

Imorgon (tisdag) kommer lärare från högstadiet på besök i klassen. De kommer för att informera bla. om vilka språkval ni kan göra i sjuan. De kommer också att berätta om vilka olika profilklasser det kommer att finnas. Imorgon gör ni inga val, i morgon får ni information om vad ni senare kommer att kunna välja. Jag kommer att lägga ut den info som ni får, här på bloggen.
Spännande.........
Glöm inte ta med Sanne-gatubarn i morgon.

26 januari 2012

Skånska dagbladet- torsdag 26/1 2012





Elever fick svar
på ballongbrev


Av Lisa Winqvist 26 JANUARI 05.00
När Norrevångskolan återinvigdes släpptes massor av ballonger med brev upp i luften. Nu har svar börjat dimpa ned från Ungern, Kroatien och Polen. Men även från Borrby och Bornholm.
Den 10 januari klipptes band och tal hölls. Det var då den återuppbyggda Norrevångsskolan invigdes.
Under dagen släpptes även en massa ballonger upp i luften.
Eleverna på skolan hade skrivit brev som fästes i ballongerna.
Den 15 januari kom ett mejl från en flicka från Kadarkút i Ungern. En lantbrukare i byn Kisbajom hade hittat ballongen när han plöjde.

Mannen gav ballongen med brevet till flickan som följde anvisningarna och svarade eleverna i sexan på Norrevång.
Efter det har det kommit brev från Kroatien, Polen Bornholm och Borrby i Skåne.
–Vi som går i sexan skrev både på engelska och svenska och vi berättade att vår skola brunnit ned och att vi hade invigning, säger Jakob Eriksson och Selma Ferhatobic som går i klassen.
Under gårdagen tittade klassen på kartor över Europa och såg var ballongerna landat.
–De måste ha fångats av någon luftström som fört dem ända till Ungern och Kroatien, säger Sara Björk som är lärare i klassen.

Ballongen som landade i Borrby hittades av en pappa som tog med sig brevet till skolan. Det slutade med att förskoleklassen, ettan och tvåan skrev brev.
Eleverna på den skolan vill gärna att brevskrivandet ska fortsätta med de lägre klasserna på Norrevångsskolan.
–Eleverna tycker att det här är jätteroligt. Efter branden har det varit lite tungt på skolan. Sjätteklassarna har haft sin undervisning på tre olika ställen sedan 2008 och nu är vi äntligen tillbaka på Norrevång, säger Sara Björk som även berättar att eleverna ska svara brevskrivarna så småningom.

24 januari 2012

Tidningen

Idag kom dagstidningen Skånska dagbladet till vårt klassrum. Dom var självklart intresserade av vår ballong som hamnat i Ungern. Igår när jag bjöd in tidningen till skolan så hade vi bara fått svar från en ballong, vår. Men igår eftermiddag så fick vi svar från fler håll.


Ett brev kom från Borrby, Löderup. En man hade gått på stranden och hittat en ballong. Han hade lämnat ballongen till sin sons skola och eleverna hade därefter skrivit brev. Det var elever i F-2 som hade skrivit brev och dom hade jättemånga frågor om vår skola och om branden.
Nästa ballong hade landat på Bornholm. En dam som var ute och gick med sin hund hade hittat brevet på stranden och sedan besvarat brevet med ett brev och en karta över Bornholm. 
En tredje ballong hade landat i Polen. Det var en 24-årig tjej som svarat på brevet och som nu ville veta var ballongen kom ifrån. 
Den fjärde ballongen hade hamnat i Kroatiens huvudstad Zagreb. Så sammanlagt har vi fått veta var 5 ballonger landat, och det kanske kommer fler. Tänk att andra människor i Sverige och Europa pratar om oss och om vår skola. Jag tycker att det är så spännande.
Så håll ögonen öppna imorgon när tidningen kommer, 6a kanske är med.
To be continued........

22 januari 2012

Boken-Dikter

Vi jobbar vidare med vårt skrivprojekt Boken. Ni tränar på att skriva olika typer av texter. Här kommer bilder på resultatet av en av veckouppgifterna- diktskrivande.Ni skrev tre olika typer av dikter och från tre olika Bokenkaraktärers perspektiv, fröken, berättaren och Veikko. Utanför vårt klassrum sitter 150 dikter som ni sexor skrivit. Snyggt? JA! Bra jobbat? Absolut. Om ni föräldrar har vägarna förbi, kom in och läs.









Hjärngympa

Varje fredag redovisar ni er veckoläxa- Hjärngympa. Den består av tre delar, alla matte. Under redovisningen på fredagar får ni diskutera era lösningar i grupper. Diskussionen kan t.ex utgå från frågor som: Vilken lösning är mest rimlig? Vilken är billigast? Vilken är mest uppfinningsrik? Finns det någon av gruppens lösningar som inte är rimlig? Varför? osv. Här kommer bilder på en av fredagens uppgifter(klicka på bilderna för att se dom större):Vad skulle 100000 ungdomar kunna arbeta med istället för att göra lumpen? Här är några förslag som ni hade funderat ut.




 Sedan sammanställde varje grupp de alternativ som ni tyckte var mest genomtänkta och bra. Det visade sig att ni gärna vill hjälpa äldre människor (äldre än er lärare då alltså), inom sjukvården och i skolor. Bra diskussioner om vad man behöver för utbildning till olika saker.
 Därefter fick ni göra en "blind" röstning på gruppernas alterantiv och enades om klassens lista:



21 januari 2012

En av våra ballonger är hittad!

Idag fick jag ett glatt mail. Vår ballong  är hittad, i UNGERN! Är det inte det häftigaste?! Vår lilla ballong har färdats över land och hav och landat på en åker i Ungern.  Jag har kopierat mailet som jag fick:

HELLO!!!

My name is Dorina Soós, I live in Kadarkút ( Hungary). I found the balloon January on 15. The balloon fell down into a field (in Kisbajom). A tractor driver found it during ploughing. He gave it to me to write to you. So the ballonn fell down in HUNGARY (IN KISBAJOM).

I hope, you are happy!!! :-)
Your sincerelly: Dorina Soós 

18 januari 2012

Information från skolverket

Till Förälder/vårdnadshavare till elev i årskurs 6 i grundskolan.

Nationella prov i årskurs 6

Information
Med detta brev vill Skolverket informera om de nationella ämnesproven i årskurs 6 för grundskolan och sameskolan samt årskurs 7 i specialskolan. Proven ges 2012 i ämnena engelska, matematik, svenska och svenska som andraspråk.

Varför ges nationella prov?
Nationella prov ska stödja en likvärdig och rättvis bedömning av elevernas kunska- per. Proven i årskurs 6 ska ge läraren stöd vid bedömning av om eleven har god- tagbara kunskaper enligt de kunskapskrav som finns för varje ämne i kursplanen. Proven kan också visa om det finns elever som är i behov av särskilt stöd.
Det är kursplanerna i de olika ämnena som är utgångspunkt när provens innehåll och utformning bestäms men allt i ett ämnes kursplan kan inte prövas. Proven skulle då bli alltför omfattande. De nationella proven utgår inte från något visst arbetssätt eller några speciella läromedel.
Ämnesproven utvecklas och konstrueras vid universiteten i Göteborg, Stockholm och Uppsala på uppdrag av Skolverket. Uppgifterna i proven har prövats ut i många olika skolor runt om i landet. Elever och lärare har fått ge synpunkter som har tagits tillvara vid provkonstruktionen.

När ska proven genomföras?
Proven genomförs under vårterminen 2012 och är obligatoriska för skolan att an- vända. De skriftliga delproven genomförs på bestämda datum, beslutade av Skol- verket. De muntliga delproven genomförs under vårterminen vid tidpunkt som skolan själv beslutar.

Hur bedöms proven?
Till proven finns detaljerade bedömningsanvisningar som läraren ska följa. När läraren sedan gör en bedömning av en elevs kunskaper i ett ämne ska läraren även ta hänsyn till resultatet på proven.

Resultatinsamling
Skolverket samlar in resultat från proven i samarbete med Statistiska centralbyrån (SCB). Insamling av provresultat behövs för utvärdering på skolorna men även för analyser av resultat nationellt, i kommunerna och hos huvudmän för fristående skolor.

Vad innehåller de nationella ämnesproven?
Engelska
Ämnesprovet i engelska består av olika delprov som prövar elevens förmåga att kommunicera på engelska. I ett delprov ska elever samtala i par. I övriga delprov ska eleven visa sin förmåga att lyssna, läsa och förstå samt att skriva en engelsk text.
Matematik
Ämnesprovet i matematik består av olika delprov med skriftliga uppgifter som ele- ven löser individuellt och muntliga uppgifter som eleverna löser i mindre grupper. Både i de skriftliga och i de muntliga uppgifterna ska eleverna visa att de kan för- klara och argumentera för hur de tänker matematiskt. Miniräknare är tillåten att använda i vissa delprov.
Svenska och svenska som andraspråk
Innehållet i ämnesprovet är gemensamt för de båda svenskämnena men bedöm- ningen sker utifrån respektive kursplan. Provet består av olika skriftliga delprov som eleven genomför individuellt och ett delprov med muntliga uppgifter som genomförs både enskilt och i grupp. Eleven ska i de olika delproven få möjlighet att visa sina kunskaper inom områdena tala, samtala, läsa och skriva.

Var finns mer information?
Mer information om de nationella ämnesproven finns på Skolverkets webbplats www.skolverket.se > Prov & bedömning

Kontaktpersoner på Skolverket
Maj Götefelt, e-post: maj.gotefelt@skolverket.se (matematik, svenska och svenska som andraspråk)
Roger Persson, e-post: roger.persson@skolverket.se (engelska)

15 januari 2012

Första veckan

Nu har ni gått första veckan, den sista terminen på mellanstadiet. Veckan inleddes med pompa och ståt när vi firade att vi tar tillsammans, alla klasser, på Norrevångsskolan igen. ni sexor var gruppledare och ansvarade för en grupp med andra elever. 322 elever gick tipspromenad  samtidigt. Helt otroligt så bra det gick, och ni har en stor del i det. Ni tog ansvar, samlade ihop er grupp, lät alla svara och gick lugnt och försiktigt fast det ibland blev trångt i skolans korridorer!
Nikita och Victor höll ett egenskrivet tal om Norrevångsskolan. 
Djungelbandet underhöll med bra musik.

Vi släppte upp ballonger med meddelande.




Vi åt en jättelång rulltårta.
I varje klassrum hängde det en fråga till tipspromenaden.
Lärarna på Norrevångsskolan var också imponerade över hur duktiga och trevliga sexor vi har på skolan. Dom var så imponerade att dom kom, allihop och tackade er. Ja, en liten tår i ögat kom det allt på er gamla fröken. Ni är så fina!


Sen har vi kört igång vårt arbete igen. Vi har jobbat med matte och liksom före jul är det bråk som vi arbetar med. Vi har repeterat hur man förlänger och förkortar och nästa vecka ska vi arbeta med multiplikation. 


Vi har också börjat förbereda oss inför de nationella proven. De första proven kommer att genomföras under vecka 6 och då är det svensk delen som ska göras. Så nu arbetar vi med att repetera skrivprocessen och vi arbetar mycket med läsförståelse i alla ämne. Vi gör också olika övningsuppgifter inför Nationella proven för att ni ska se att dom inte är ett dugg farliga eller konstiga.  I fredags fick ni alla skriva en text till en bild. Inget konstigt med det eller hur?!
Jag sitter och läser era texter för fullt, spännande.


I historia jobbar vi vidare med Ludvig den xlv och ska nästa vecka börja prata om stormakten Ryssland. Det är utmärkt att träna läsförståelse under historia lektionerna, så det kommer vi att göra.


I engelska repeterade vi verb och har nu gått igenom de tre tempus formerna. Det finns regelbundna och oregelbundna verb och det gäller att kunna böja dom rätt annars låter det konstigt när man talar och skriver. 


Ni fortsätter att läsa Sanne i två veckor till och sedan har ni läst klart den boken. Somliga är redan klara, bra!


Vi har bara ett kapitel kvar i The house, sedan har ni skrivit en hel bok på engelska.
Nästa skrivprojekt kommer att bli på svenska och det kommer att bli en fantasyberättelse. Det kommer ni att gilla.


Arbetet med Boken fortsätter även denna vecka. Ni ska göra klart era intervjuer med Veikko, fröken och en klasskompis. detta får ni tid till i skolan så det blir ingen läxa.
Ses imorgon!

8 januari 2012

Välkomna tillbaka fina 6 a


Jag har haft ett härligt och avkopplande lov och det hoppas jag att ni också har haft. Nu är jag sugen på att börja jobba och träffa er igen. Som tur är så har jag fått träffa på några av er under lovet. 
Vi börjar läsåret med att fira "nya" Norrevångsskolan och inviga de nya lokalerna.


Här kommer programmet för tisdag 10/1:
8.00 Vi samlas i klassrummet och beger oss nästan direkt till nybygget (på nya skolgården).
8.15 Rektor håller tal. Nikita och Victor som representerar elevrådet håller tal och klipper bandet. Vi släpper upp ballonger med våra brev.
8.30 Tipsrunda där åk. F, 2, 4, 6, går tillsammans och 1, 3, 5 går tillsammans. Ni vet att vi pratade om hur viktigt det är att ni leder er grupp på rätt sätt. Ni är äldst och ni är förebilder.
09.40-10.20 Djungelbandet spelar. När Djungelbandet är klart går vi tillbaka till klassrummet och är där fram till lunchen.
12.00 Serveras en lång rulltårta på bräda ute på skolgården.
Det kommer blir en festlig och rolig första skoldag!